Latest Projects

Discover what’s possible when a community creates together

Autisták védőotthona

A boncodföldei lakóotthon azon kevés intézmények egyike Magyarországon, amely munkaképtelen autistákat is fogad. Tizenhárman kapnak ott szakszerű ellátást, legtöbbjük nem beszél, önálló életvitelre mind képtelenek, vannak köztük pelenkások is. Anyagi gondok miatt a bezárás veszélye fenyegeti, szeptemberig minimum ötmillió forintra van szükségük.

Eddig ez az ügy 38 szavazatot kapott
támogatás %-ban :
0.00%
Add meg, hány szavazattal kívánod támogatni :
Minimum amount is Ft Maximum amount is Ft
Boncodfölde
Érdekesnek találod? Oszd meg másokkal is ezt az infót!

Leírás

“A Zala megyei intézményt 1999-ben, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány hozta létre a Kézenfogva Alapítvány és a holland kormány Fészek programjának keretében. Lakói autizmusban súlyosan érintett, értelmi fogyatékos, 14–33 év közti fiatalok. A fővárosi TEGYESZ rendszeresen hozzájuk irányítja a legsúlyosabb viselkedészavaros autistákat, hetente több szülő is megkeresi őket, ennyi autista ellátására azonban nincs kapacitásuk. „Az autizmusellátás nagyon drága és szakemberigényes, a specifikus fejlesztések mellett kiegészítő terápiákra is szükség van” – mondja az intézmény vezetője, Jakab Károlyné, Mariann, aki maga is egy autista fiú édesanyja.

A térítési díj naponta 4000 forint, az államtól pedig kétmillió forint támogatást kapnak, aminek a nagy részét gyakorlatilag visszafizetik adó formájában. „Ebben a hónapban a járulékok és adók összege meghaladta az 1,7 milliót” – meséli Mariann. A fennmaradó 300 000 forintból és a térítési díjból kell kigazdálkodniuk a rezsit, a lakók élelmezését és a dolgozók bérét, a kiadások fedezése azonban a csőd szélére sodorta az intézményt. Az anyagi problémáikhoz a járványhelyzet is hozzájárult: a koronavírus miatt szükséges védőfelszerelések beszerzése nagyon sokba került, ráadásul a pandémia az autisták világnapjára tervezett adománygyűjtő futásukat is meghiúsította. A lakóotthon szeptemberben kapja meg az adók 1%-ából számukra fölajánlott összeget, addig viszont legkevesebb ötmillió forintra van szükségük, hogy egyenesbe kerüljenek.

Ugyanakkor Mariann szerint tényleges változást az hozna, ha megemelnék a normatív támogatást, de az érdekvédelem tárgyalásai az állami vezetőkkel eddig nem vezettek eredményre. Az intézményvezető szerint a szociális szféra nincs megbecsülve, különösen a civil fenntartók, mivel jóval kevesebb támogatást kapnak, mint egy állami vagy egyházi intézmény.”

https://kepmas.hu/mar-csak-istenben-biznak-ne-hagyjuk-hogy-bezarjak-az-autistak-vedootthonat-boncodfolden

Érdekesnek találod? Oszd meg másokkal is ezt az infót!
ID Name Email Amount
4759 hajczinger@gmail.comFt
4611 zsoka.farago@gmail.comFt
4558 gulyasberci@gmail.com10 Ft
4543 laca223@freemail.huFt
4509 pinyo76@gmail.comFt
4482 dajkasysy@gmail.comFt
4413 laca223@freemail.huFt
4412 laca223@freemail.hu10 Ft
4403 laca223@freemail.hu21 Ft
4273 zacsokcsaba@gmail.comFt